Mattekollo 2016

Mattekollo 2016 hölls den 2–12 augusti på Lillerudsgymnasiet utanför Karlstad. Deltog gjorde cirka 40 elever från hela Sverige i åldrarna 12–15. Eleverna fick lära sig ny och spännande matematik så som kombinatorik, algebra, talteori och grafteori, och även programmering och robotik.

Hört om Mattekollo 2016

Fantastiska lärare samt aktiviteter!

Det var jätteroligt och jag har lärt mig mer matte på 10 dagar än på två år i skolan. Jag hade aldrig programmerat förut men tycker det är jättekul nu.

Roligt och lärorikt, roligt att träffa andra med samma intresse.

Exempel på problem

Tina har fem kort med siffrorna 1, 2, 3, 4 och 5 på. Hjälp henne att sätta ihop dessa siffror till två tal, där det första är tresiffrigt, det andra är tvåsiffrigt och det första talet ska vara delbart med det andra.

Daniel och hans familj har ett gemensamt mobilabbonemang. Varje månad får de som mest skicka 500 SMS. Vid slutet av månaden har Daniel skickat 25 SMS mer än sin storebror, 50 färre än sin lillebror och 125 mer än sin mamma. Hur många SMS kan Daniel som mest ha skickat?

Anders vill veta om ett visst tal, kallat x, är ett primtal. Han kommer fram till att talet inte är delbart med 2, inte med 3, inte med 5, och så vidare, tills han har testat att dela med alla primtal som är mindre än eller lika med roten ur x. Visa att x är ett primtal.

John skapade ett program, som sparar tre tal i minnet men visar bara de två sista siffrorna i varje tal på skärmen av säkerhetsskäl. Varje gång han trycker på Enter så ökar det första talet med 12, andra med 13 och tredje med 42. Just nu ser man sifferkombinationerna 01, 03 och 61 på skärmen. Kan John göra alla tre talen på skärmen lika genom att trycka på Enter tillräckligt många gånger?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *