Om Mattekollo

Mattekollo15

Hur det började

Det finns läger där du kan göra allt möjligt: spela fotboll, friidrotta, dansa, spela musik eller leva vildmarksliv. Inspirerade av mattekollon utomlands ville vi skapa ett kollo för barn som istället vill lära sig ny spännande matte och programmering och umgås med likasinnade under 10 härliga sommardagar.

Sommaren 2017 anordnar vi Mattekollo för tredje gången, och det kommer bli större och bättre än någonsin!

Hur det går till

Under förmiddagen hålls lektioner i intressant matematik som ofta inte lärs ut i skolan förrän långt högre upp i årskurserna, om ens alls. Exempel på detta är kombinatorik, logik, talteori och algoritmer. Vi introducerar även eleverna till programmeringstänk, dvs hur ett datorprogram byggs upp och fungerar. I och med detta lär vi oss hur programmering, logik och matematik hänger ihop och kan användas tillsammans.
På eftermiddagen arrangeras olika fritidsaktiviteter, ofta med kluriga eller matematiska inslag, men som framförallt skapar social gemenskap.

Det största vikten kommer att läggas på att lära sig matte i grupp, det vill säga vi kommer att utforska teman tillsammans genom att diskutera och lösa problem. Efter kollot kommer eleverna att ha lärt sig att strukturera sina tankar och kommunicera matte på ett sätt som de aldrig kunnat göra tidigare. Men inte minst kommer de i 10 dagar umgås med likasinnade elever från hela landet samt vuxna matte- och programmeringsfantaster som kan bli deras förebilder.

Innehållet på kollot

Mattekollo 2017 kommer hållas på Lillerudsgymnasiet utanför Karlstad, där även förra årets mycket uppskattade kollo hölls. Datum för kollot är 2-12 augusti. Intresseanmälan för Mattekollo 2017 finns här!

Mattekollo 2017 planeras för cirka 60 deltagare i åk 6-9. Det kommer finnas tre grupper: en nybörjargrupp (åk 6–7), en mer erfaren grupp (åk 7–8), och en avancerad grupp (åk 8–9). Även deltagare från åk 5 får söka in till nybörjargruppen.

Nybörjargruppen kommer att fokusera på kombinatorik, talteori, logik och algoritmik (programmeringstänk). Den avancerade gruppen kommer utöver fördjupandet av kunskaper från åren innan studera algebra, programmeringsalgoritmer/datastrukturer samt grafteori.

Vi fokuserar på att inkludera programmering, just eftersom det har visat sig att mattekunniga ofta blir programmerare när de kommer ut i arbetslivet.

Hur kommer du in på Mattekollo?

Mattekollo är till för elever från hela Sverige som inte får den utmaning och tillfredsställelse de behöver av matematiken i skolan. För att säkerställa att vi bara har motiverade deltagare som kan tillgodogöra sig innehållet på ett meningsfullt sätt, kommer alla som ansöker behöva göra ett intagningsprov.