Vi som driver mattekollo

Vi är en grupp matematiker, lärare och föräldrar som vill uppmuntra barn och unga att studera matematik. När Valentina våren 2015 kom med idén om ett mattekollo var vi många som sa ”vad roligt om det hade funnits när jag var liten”. Nu vill vi sprida vår kärlek för matte till nästa generation genom att ge dem chansen att tillbringa ett par veckor med att lära sig rolig matte och lära känna andra barn som också gillar matte.

Valentina Chapovalova
ValentinaJag har hållit på med matematisk problemlösning i princip hela mitt liv. Jag började tävla i matte från att jag var 8 år och höll på till jag var 18 år. Bland det roligaste i min uppväxt var just att åka till olika ställen och träffa nya kompisar som också var matteintresserade. Den allra bästa aktiviteten var ett Mattekollo (i Ryssland). Jag tror att suget är ganska stort i Sverige efter nåt liknande. Jag ser i mitt arbete med matematikintresserade barn och ungdomar att det absolut finns en hel del mattetalang i vårt land. Mitt mål är att samla ihop mattepassionerade individer (vuxna och barn) och se dem komma på fantastiskt intressanta saker tillsammans!

Roll på Mattekollo: Projektansvarig, sponsoransvarig
Mailadress: valentina.chapovalova@gmail.com
Telefon: 073-7049495

Fredrik Cumlin
Fredrik C Jag är för tillfället 18 år gammal och har haft ett stort intresse för problemlösning så långt jag kan minnas. Ren matematik var något jag började med på gymnasiet tack vare en bra och engagerad lärare. För tillfället läser jag mitt tredje år på gymnasiet och har tagit ett antal matematikkurser på universitetet, till exempel har jag läst om Erhart teori och Polya Enumeration theory. Min dröm var ett tag att jag skulle doktorera i matematik innan jag slutar gymnasiet, men tyvärr kommer jag inte uppfylla det. Men desto mer tid får jag att dela med den glädje som matematiken ger! Min fritid går åt att vara med kompisar och sitta på mitt rum och klura på olika matematiska problem. Jag har dessutom tagit en kurs på Stockholms Universitet (hos Paul Vaderlind) inom matematisk problemlösning som jag rekomenderar starkt! Jag lärde känna Valentina genom mitt deltagande i Genikampen (ett program som sändes på SVT1 under hösten 2015) och efter det jobbade jag med Valentina på matteklubben i en termin. Jag driver även mitt eget företag där jag erbjuder tjänster som matematikundervisning och ekonomisk aktivitet.

Roll på Mattekollo: Kontaktperson för sponsorer

Benjamin Fayyazuddin Ljungberg
BenjaminJag är doktorand i matematik vid Stanford University, där jag studerar algebraisk geometri. När jag gick på gymnasiet började jag lära mig matematik utanför skolan, bland annat i samband med tävlingar, och sedan dess har jag haft ett stort intresse för matte. Jag är väldigt glad att det fanns möjligheter för mig att bredda mina matematikkunskaper när jag var yngre, men jag tycker att det är synd att de möjligheterna inte är tillgängliga för alla. Därför tycker jag att det är viktigt med projekt som Mattekollo, för att hjälpa barn att hitta det roliga i matematiken.

William Gustafsson
William GustafssonJag har alltid tyckt om och varit duktig på matematik, något jag som yngre oftast var ensam om och jag var därför inte så engagerad i matematiken i skolan. Detta var tills jag lite som av en händelse började läsa kandidatprogrammet i matematik vid Uppsala universitet, där jag äntligen träffade andra som var lika intresserade av och lika bra (eller ofta bättre) på matematik som jag själv, vilket var en fantastisk känsla! Jag är nu inne på det femte året av mina matematikstudier, vilka har kommit att inriktas mot statistik, beräkningsvetenskap och finansiella tillämpningar, och läser nu masterprogrammet i finansiell matematik. Utöver mina egna studier leder jag även lektioner för matematikintresserade barn på Matteklubben i Uppsala. Min förhoppning med Mattekollo är att matematikintresserade barn ska få uppleva samma härliga känsla av att träffa likasinnade, men tidigare i livet än jag gjorde, och därmed få dem att ta tillvara på sin talang!

Fredrik Löfgren
fredrik_lofgren Jag läser mitt sista år på civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings Universitet. Jag har alltid älskat teknikutveckling och i synnerhet robotik. På fritiden föreläser jag om just dessa områden. I framtiden skulle jag vilja arbeta med att ta fram framtidens robotar och utveckla mer avancerad artificiell intelligens. Jag började med programmering som 7 åring och mina föräldrar förstod inte vad jag höll på med. Inte heller några klasskamrater förstod programmering, så jag fick hela tiden klara mig själv. Jag låg före i matematiken eftersom jag varit tvungen att lära mig det på egen hand för att tillämpa matematiken i programkod flera år före den introducerades i skolan. Jag vill ge andra barn möjlighet att utveckla sitt intresse och ge dem det stöd som jag själv saknade!

Roll på Mattekollo: Ansvarig för programmeringsdelen

Elisabeth Mellroth
Elisabeth Jag är gymnasielärare i matematik och har fortbildat mig inom särskild begåvning därför att det finns en hel del barn och ungdomar som inte blir tillräckligt utmanade, och att bli utmanad är roligt. I Karlstads kommun är jag ansvarig för matematikklubbar och jag driver ett skolutvecklingsprojekt gällande särskild begåvning i matematik, ca 20 lärare deltar under två år i detta. Jag är doktorand vid Karlstads universitet, vid institutionen för Pedagogiskt arbete forskar jag om matematisk begåvning. Jag är även Sveriges representant i det Europeiska nätverket för begåvade barn, ECHA.

Roll på Mattekollo: organisatör

Johanna Strömberg
JohannaJag doktorerar i matematik vid Vanderbilt University. Min forskning är i grafteori, och redan i ett så begränsat område finns det oändligt många fascinerande problem: Ramseyteori där ordning uppstår ur kaos är min personliga favorit. Vi kan matematiskt bevisa att om vi tar en kaosartad graf som är stor nog, kan vi hitta understrukturer som följer vissa regler. Garanterat, varje gång, oavsett om grafen är slumpmässing eller skapad av naturen som grafen som representerar hur neuroner interagerar i din hjärna, eller vänskapsgrafen som formas av vilka som är vänner på Facebook. Jag älskar att lära mig och lära ut matte, och ser fram emot att få göra det med mattekollo.

Roll på Mattekollo: Ansvarig för hemsidan och grafteorin

Joel Torby
mattekollo-jag Jag är 21 år och bor i Lund. Jag läser tredje året på matematikerutbildningen vid Lunds universitet. Vid sidan om studierna håller jag på med triathlon. Jag är även väldigt musikaliskt intresserad och sjunger i en kör samt spelar klarinett i en studentorkester.